
↓↓
Kouzelná pětka
Nový dietní plán se nese ve znamení čísla pět. Jídlo je rozděleno do pěti porcí denně, z nichž každá musí obsahovat pět složek: bílkoviny, uhlohydráty s nízkým glykemickým indexem, zdravé tuky, vlákninu a nekalorický nápoj.
Doporučují se zejména vaječné bílky, mořské plody a ryby, libové maso, zelenina a hořčice. I většinu ostatních potravin si ale lze v přiměřené míře dopřát - úplně zakázáno není nic kromě bílého pečiva a rafinovaného cukru. Jediné úskalí spočívá v kontrole množství potravy, dieta totiž neukládá přesnou velikost porcí.
Poskytuje jen orientační doporučení, podle nějž by měl celkový denní příjem činit kolem 1300 kcal, z toho tři hlavní jídla po 300 kcal a dvě svačiny po 200 kcal. Příjemná zpráva je, že dieta se dodržuje vždy šest dní a sedmý den je tzv. 'odpočinkový' - tehdy si smíte bez výčitek zahřešit.
Komu se nelení...
Součástí programu je samozřejmě i pohyb. Tomu je třeba se věnovat pětkrát týdně nejméně 25 minut. Trénink by se měl skládat ze zahřátí, posilování horní, střední a dolní části těla a aerobního cvičení. Ve skutečnosti tedy budete potřebovat spíš 45 minut, abyste všechno stihli.
Výhody a nevýhody
Velkou výhodou Pasternakova dietního plánu je to, že se jedná spíš o celkovou změnu životního stylu. Zvyknete si na zdravé jídlo i pohyb a těžko vás pak zaskočí jo-jo efekt. Přitom se můžete stravovat pestře a chutně a klidně si zajít do restaurace, kde si dáte třeba biftek nebo mexické fazole.
Pravidelné a časté stravování navíc stabilizuje hladinu krevního cukru a chrání před záchvaty žravosti. Jedinou nevýhodou je zvýšená nutnost kontrolovat velikost porcí. Člověk snadno sám sebe přesvědčí, že zdravého jídla může spolykat kolik chce. Ale pozor na to - fyzikální zákony neoblafnete. I v tomto případě musí být výdej energie větší než její příjem.
TŘÍDENNÍ JÍDELNÍČEK
1. Den
snídaně: jahodový koktejl z nízkotučného mléka, celozrnný rohlík
svačina: salát z jablek s jogurtem a čokoládovou polevou
oběd: toasty z celozrnného chleba s kuřetem, zeleninou a houbami
svačina: grilované kuřecí kousky se zeleninou v pita chlebu
večeře: karbanátek z libového hovězího masa s pohankou a zeleninou
snídaně: jahodový koktejl z nízkotučného mléka, celozrnný rohlík
svačina: salát z jablek s jogurtem a čokoládovou polevou
oběd: toasty z celozrnného chleba s kuřetem, zeleninou a houbami
svačina: grilované kuřecí kousky se zeleninou v pita chlebu
večeře: karbanátek z libového hovězího masa s pohankou a zeleninou
2. Den
snídaně: nízkotučný jogurt s vločkami, grep
svačina: kousek citronového koláče
oběd: letní rajská polévka se zeleninou, kuřecí salát
svačina: křehký celozrnný chlebíček s plátkem krůtí šunky
večeře: zeleninová čína s libovým hovězím masem a hnědou rýží
snídaně: nízkotučný jogurt s vločkami, grep
svačina: kousek citronového koláče
oběd: letní rajská polévka se zeleninou, kuřecí salát
svačina: křehký celozrnný chlebíček s plátkem krůtí šunky
večeře: zeleninová čína s libovým hovězím masem a hnědou rýží
3. Den
snídaně: celozrnné na sucho smažené palačinky s lesním ovocem
svačina: tvarohový dortík s ovocem
oběd: kuřecí kari s okurkovým salátem, půlka pomeranče
svačina: zeleninová minipizza
večeře: grilovaný hovězí biftek s vařenou zeleninou
snídaně: celozrnné na sucho smažené palačinky s lesním ovocem
svačina: tvarohový dortík s ovocem
oběd: kuřecí kari s okurkovým salátem, půlka pomeranče
svačina: zeleninová minipizza
večeře: grilovaný hovězí biftek s vařenou zeleninou