To, že jsou ryby zdravé, je všeobecně známá věc. Proto se také hojně doporučují při dietě. Nejtučnější ryba má pořád méně tuku než to nejvíce libové maso. Je ale zdravá i rybí dieta založená na konzumaci mořských pochoutek? Přesvědčte se, že ano.
Kromě klasického rozdělení na sladkovodní a mořské se ryby dělí dále na jednotlivé skupiny. Další dělení má svůj důvod, protože se v tom odráží kvalita masa, zastoupení zdravých tuků a dalších, pro tělo důležitých látek.
Ryby se dají dělit na dravce a býložravce. Maso dravců bývá velmi dietní a skoro bez tuku. Býložravé a všežravé ryby obsahují více tuků, které chrání srdce. Jejich maso je velmi dobře stravitelné a je zdrojem plnohodnotných bílkovin a minerálních látek, hlavně jódu. Ten je naprosto nezbytný pro tvorbu hormonů štítné žlázy, a tím i pro normální vývoj mozku v období nitroděložního vývoje plodu a prvního roku života dítěte. Jód je v našem jídelníčku nedostatečný.
Velmi bohaté na vitaminy jsou zejména mořské ryby. Obsahují vitamin A, D, E a B 12. Protože jde ale i o vitaminy rozpustné v tucích, jejichž nadbytek nedokáže tělo samo vyloučit. Takže jejich konzumaci nepřehánějte. Stejně jako nepřehánějte
konzumaci makrel. I když je to tučná ryba, obsahuje